Te-ai întrebat vreodata în ce constă un curs de Psihologie Pozitivă?
Cu mii de cărți publicate în ultimii ani privind căutarea fericirii, cursuri în sute de universități și nenumărate workshopuri, mișcarea pro-fericire abundă în lecții și tactici ce ne garantează anihilarea grijilor, a stresului , învingerea fricilor și angoaselor și combaterea depresiei. Dar pe măsură ce mișcarea pozitivă înflorește, noi devenim din ce în ce mai triști și anxioși. Explicația pare simplă: pe măsură ce suntem din ce în ce mai preocupați de fericire, prețul plătit este tocmai tristețea cu care rămânem în urma încercărilor invariabil eșuate. Când suntem tulburați emoțional, triști și deprimați, alergăm spre prima rezolvare, fie ea prin băutură sau mâncare în exces, medicație antidepresiva, cumpărături extravagante pe care nu ni le permitem. Nimeni nu mai vrea să sufere și cumva credința generală este că fericirea este dreptul nostru prin naștere.
Dar fericirea nu înseamnă să zâmbești întruna și nici să elimini una-două orice stare mai proastă și orice înclinație spre melancolie. Iată și câteva rezultate ale cercetărilor privind fericirea:
Faptul că obții ceea ce îți dorești nu-ți garantează fericirea pe termen lung
Se pare că după o scurtă perioadă de adaptare la fericirea pe care o simți împlinindu-ți un vis, câștigând la loterie sau atingind un tel profesional, revii la nivelul tău anterior de fericire. Puterea de adaptare lucrează în ambele direcții, astfel că ne adaptăm la împliniri la fel ca la nenorociri. Ne obișnuim cu noul peisaj și alergăm după următorul vis.
Unii sunt mai predispuși la fericire decât alții
Cei mai norocoși dintre noi se nasc pur și simplu cu înclinația spre fericire. Ei văd oportunitatea și frumusețea acolo unde alții se împiedică de frici și pericole, în timp ce dialogul lor intern este în general pozitiv. În loc să presupună că nu se vor descurca și că nu sunt îndeajuns de buni, ei pur și simplu elimină gândurile negative, înlocuindu-le cu predicții pozitive :”Voi reuși indiferent ce se întâmplă!”
Suferința este inerentă fericirii
Lupta cu suferința este o luptă cu realitatea. Trebuie admis că viața reală înseamnă și dezamăgiri, pierderi și discomfort și este firesc să te confrunți cu întreaga paletă de sentimente umane. Când te închizi în încercarea de a nu mai simți durerea, nu mai poți simți nici bucuria!
Prezența aduce acceptare
Fiind complet conștient de momentul pezent și lăsînd sentimentele negative să te inunde, vei reuși să diminuezi impactul lor. Dacă nu te vei lupta cu tristețea și o vei privi ca pe o stare trecătoare, firească, vei simți în final , mai puțină anxietate. Nu te chinui să elimini total durerea, dar nici nu-i permite să te paralizeze, ținându-te prizonier într-o viață dictată de frici și nevroze. Tristețea este normală și nu trebuie transformată în tulburare depresivă.
Alegerile și opțiunile ne fac nefericiți
Cu cât avem mai multe opțiuni la îndemână, cu atât suntem mai nefericiți și mai nemulțumiți de alegerea noastră, indiferent care ar fi aceasta. Așa numitul “paradox al alegerii” (Barry Schwartz) sugerează că o lume de posibilități nelimitate ne împinge spre insatisfacție, spectrul oportunităților pierdute fiind mult mai puternic decât satisfacția opțiunii noastre.
Legătura puternică cu ceilalți conduce la fericire
Profesorul Chris Peterson de la Universitatea Michigan spune că cel mai bun sfat ce se poate da celor în căutarea fericirii, este acela de a-și face o prioritate din construirea de relații personale puternice. Relațiile puternice cu ceilalți vor acționa ca un tampon în momentele de cumpănă ale vieții. Alte practici dovedite, pe care le poți incorpora în stilul de viață se referă la imaginarea celui mai bun viitor posibil pentru tine, măcar o data pe săptămâna și întreprinderea regulată de acte de generozitate necondiționată față de ceilalți.
Banii aduc fericirea doar într-o anumită măsură
Odată ce atingi un nivel financiar confortabil , mai mulți bani nu-ți vor modifica nivelul fericirii. Doar trăind conform valorilor tale personale și fiind atent la nevoile celorlalți poți atinge bucuria adevărată.
Nu oricine poate avea o atitudine pozitivă
Cercetările lui Julie K. Norem, Profesor de Psihologie la Wellesley și autoare a cărții “The Positive Power of Negative Thinking” arată că pentru cei pesimiști, gândirea negativă este cea care îi ajută de fapt să-și îndeplinească țelurile și nu viziunea pozitivă autoimpusă. Anxiosii au rezultate mai bune folosind “pesimismul defensiv”, deoarece gândirea negativă îi ajută să fie mai bine pregătiți în situațiile cu care se confruntă. Presiunea de a privi latură optimistă și partea plină a paharului se pare că este pentru ei contraproductivă, declanșându-le sentimentul ratării și reducându-le șansele de succes.
Sursă foto&video: pinterest.com, googleimages.com, youtube.com
Adăugat de Georgiana Postelnicu
la 11/04/2014
/ modificat la 11/04/2014
Publicat de: Revista Civilizatia
Titlu: Cel mai popular curs la Universitatea Harvard este cel de Psihologie Pozitivă
Subiect: Cel mai popular curs la Universitatea Harvard este cel de Psihologie Pozitivă
Descriere: Te-ai întrebat vreodata în ce constă un curs de Psihologie Pozitivă? Cu mii de cărți publicate în ultimii ani privind căutarea fericirii, cursuri în sute de universități și nenumărate workshopuri, mișcarea pro-fericire abundă în lecții și tactici ce ne garantează anihilarea grijilor, a stresului , învingerea fricilor și angoaselor și combaterea depresiei. Dar pe măsură […]
Legătură: Cel mai popular curs la Universitatea Harvard este cel de Psihologie Pozitivă