Facebook Pinterest Instagram

Design interior la feminin, scurtă cronologie în imagini

Primul designer de interior profesionist din Statele Unite ale Americii a fost o femeie, Elsie De Wolfe! După ea au urmat Elsie Cobb Wilson, Ruby Ross Wood, Rose Cumming, Eleanor Brown și Frances Elkins. Aceste femei au contribuit puternic la istoria designului interior.

Urmează o scurtă cronologie în imagini a doamnelor care și-au lăsat amprenta cu grație în istoria designului interior:

elsie de wolfe

1905 – fostă actriță, Elsie De Wolfe a creat spațiul interior al cunoscutului Colony Club, o clădire proiectată de celebrul arhitect Stanford White, câștigându-și astfel titlul de primul designer de interior. De Wolfe a continuat să activeze în domeniu timp de 50 de ani. Sursa ei cea mai mare de inspirație a rămas Franța secolului 18. Ura încăperile victoriene, întunecoase și apăsătoare.

ruby rose wood

1914- Ruby Ross Wood deschide Modernist Studio și publică cartea “The Honest House.” Studioul însă, nu se bucură de prea multă popularitate. Atunci Wood se reinventează și își deschide propria firmă la începutul aniilor 20, care îi poartă numele. Ruby Ross își începe cariera ca jurnalist și scriitor “fantomă” în numele lui Elsie De Wolfe, pentru “The House in Good Taste”. Încăperile decorate de ea degajau dramatism și rafinament. Era un colorist extrem de priceput. După decesul său firma a fost preluată de Billy Baldwin, angajat vechi și drag colaborator.

rose cumming

1917- Rose Cumming, imigrant australian, deschide primul său magazin la stradă, concepe interioare teatrale, excentrice și produce propria linie de țesături imprimate, cu desene florale (originale din India), care încă se bucură de succes și în zilele noastre. Strănepoata sa, Sarah Cumming Cecil, preia afacerea familiei 95 de ani mai târziu.

rose cummingsrose cummings

rose cummings

În fotografia de mai sus avem expusă casa lui Rose Cummings din Manhattan. Sufrageria este decorată cu o oglindă venețiană cu motive roccaille, iar mobila și accesoriile sunt în stilul georgian și regence.

rose cummings

Camera de muzică a fost mobilată cu piese din secolul 18. Mobilierul, tablourile și bibelourile rare sunt  în stilul continental, englezesc și oriental.

rose cummings

Faimoasa cameră de pictură a lui Cummings, era plină de mobilier franțuzesc și oriental rar. Pereții camerei sunt acoperiți în întregime de un tapet chinezesc din secolul 18. Brandul său actualmente a fost preluat de către Dessin Fournier.

elsie cobb wilson

1918 – Elsie Cobb Wilson, originară din Washington, este tot una dintre renumitele decoratoare. Elsie a amenajat interiorul ambasadelor SUA din Peking și Tokyo. Stilul său s-a bazat mai mult pe confort și rafinament. Celebra amantă a lui Franklin D. Roosvelt, Lucy Rutherford, era angajată în magazinul lui Wilson din Washington. Atunci când Eleonor Roosevelt a cerut ca aventura să ia sfârșit, Wilson a fost cea care a convins-o pe Rutherford că aceasta este cea mai bună variantă pentru țară.

eleonor brown mcmillen

1923- Eleanor Brown McMillen este cea care a pus pe picioare firma McMillen. Ea există și acum însă se află sub conducerea lui Betty Sherrill. Brown a lucrat pentru Elsie Cobb Wilson, iar conform spuselor lui Mark Hampton (care s-a aflat sub indrumările ei timp de 5 ani), s-a făcut cunoscută datorită pasiunii ei pentru stilurile decorative variate. Printre cele mai cunoscute contracte obținute, se numără cel pentru Lyndon Johnson și încăperile sale private din Casa Albă. A lucrat pentru clienți celebri precum Marshall Field și Henry Ford al doilea. Absolventă a școlii Parsons angajează la rândul ei absolvenți cu același pedigree.

frances elkins

1924- Frances Elkins, este considerată una dintre prima și cea mai mare decoratoare din California. După ce intentează pentru divorț, Frances devine designer profesionist. Primul său proiect a fost chiar casa ei în 1918, Casa Amesti din Monterey California. La restaurarea casei a lucrat cu ajutorul fratelui său, arhitectul David Adler.

Foto: New York Times

frances elkins

Casa lui Elkins se numără acum printre clădirile protejate istoric de către statul american. Viziunea ei stilistică a influențat puternic nume precum Billy Baldwin și Michael Taylor.

Foto: Casa Amesti/Architectural Digest

syrie maugham

1927- Syrie Maugham a decorat faimoasa White Room, cameră ce i-a adus faimă și notorietate aproape instantaneu. Și-a început cariera în design în 1922, odată cu inaugurarea propriului magazin din Londra de pe strada Baker. Mariajul său furtunos cu Somerset Maugham a luat sfârșit în 1929. Este cunoscută pentru paleta ei delicată de culori, păturile albe, covoarele antice și melanjul dintre nou și vechi.

sister parish

1933- Sister Parish a debutat în 1933 și a fost pentru o perioadă scurtă parteneră de afaceri cu Nancy Lancaster (proprietara și directoarea firmei Colefax și Fowler în anii 40). A rămas în istorie pentru stilul său familial ,”un look obișnuit, confortabil și intim,”. Printre clienții săi enumerăm nume sonore precum: Kennedy, Paley, Rockefeller, Mellon, și Getty.

Foto: Biroul Oval, în perioada președintelui John F. Kennedy, așa cum arăta decorat de Sister Parish.

florence knoll

1943- Florence Knoll pune bazele companiei Knoll Planning Unit, revoluționând organizarea birourilor ca spațiu de muncă. În 1946 devine partener cu drepturi egale și se căsătorește cu Hans Knoll. Un adevărat pioner în ceea ce privește împărțirea și decorarea birourilor, Florence Knoll definește look-ul modern al viitoarelor interioare corporate.
Foto: Arhiva Knoll

dorothy draper

1946 – Ca punct culminant al carierei sale Dorothy Draper redecorează Hotelul Greenbrier, în timp ce își deschide în 1925, firma Architectural Clearing House. Primul și cel mai mare contract al său a fost pentru Hotelul Carlyle, unde a decorat recepția. A apărut pe coperțile celebrelor reviste Time și Life. Draper este verișoara lui Sister Parish.

madeleine castaing

1947- Madeleine Castaing deschide faimosul magazin pe strada Jacob în Paris, magazin pe care îl conduce până la moartea sa în 1992 (apoi a mai rezistat pe piață incă 12 ani).

Foto: © Christina Vervitsioti-Missoffe

madeleine castaing

Stilul lui Madeleine Castaing a fost unul destul de nou pentru timpurile sale și extrem de influent. Vorbim despre un stil dramatic, misterios, plin de fantezie.

Foto: WSJ

Barbara D’Arcy

1958- Barbara D’Arcy debutează amenajând camere de decor pentru celebrul magazin Bloomingdales (ex. foto: camera Xanadu). Stilul camerelor propuse de ea erau așa de populare încât oamenii se înghesuiau la deschiderea lor în magazin. Existau clienți care deseori cumpărau mobila și decorul exact cum era el prezentat, în intregime (Imelda Marcos). D’Arcy a lansat cele mai multe trenduri și stiluri decât orice alt designer.

Melanie Kahan

1968- Melanie Kahan este autoarea cărții de design pentru copii intitulată “There’s a Decorator in Your Doll’s House”. Kahane a pus bazele afacerii sale în 1939 și a creat senzație atunci când a decorat o bucătărie cu un cuptor roșu deschis. Este cunoscută pentru stilul său inedit de a folosi culorile, materialele și texturile.
 Sally Sirkin Lewis
1972- Sally Sirkin Lewis înființează J Robert Scott. Lewis a început să se ocupe de designul interior la începutul aniilor 60, și își  deschide primul magazin în 1968. Deține mai mult de 100 de brevete de invenție atât în US cât și în UK.
Foto: Bibliotecă, Private Residence din Carmel Valley, California, by Ken Hayden
 Sally Sirkin Lewis
Foto: Sufragerie, Private Residence din Kansas City, by Ken Hayden
 Sally Sirkin Lewis
Foto: Cameră Media, Private Residence Kansas City, by Ken Hayden
Rose Tarlow
1979 – Rose Tarlow pune pe picioare Melrose House, un imperiu al antichitățiilor și al mobilierului. Nu acceptă decât o mică parte din proiectele de design interior (David Geffen și Barbara Walters). Este faimoasă și pentru clienții pe care i-a refuzat.(Bill și Melinda Gates). Stilul său este unul clasic amestecat cu accente moderne scandinave și georgiene.
andree putman
1984-  Designul îndrăzneț by Andree Putman- baie Hotel Morgan, New York în 1984. A dus la dezvoltarea noțiunii “hotel boutique.”
Photo by Deidi Von Schaewen.
Anabelle Selldorf
1988- Anabelle Selldorf își deschide birourile în New York. De origine germană, Selldorf este fiica arhitectului Herbert Selldorf. Stilul său este caracterizat de unii ca fiind un stil modernist soft. În 2002, munca sa în cadrul Galeriei Nueu din Manhattan o propulsează direct în brațele celebrității.
Foto: Richmond Townhouse din Londra, by Simon Upton.
Anabelle Selldorf
Pe lista sa de clienți se numără nume impresionante din domeniul artei: Jeff Koons, David Salle, galeriile Gagosian, David Zwirner și Barbara Gladstone.
Foto: Apartament de pe Fifth Avenue în New York by Thomas Loof.
alexa hampton
1998- După decesul tatălui său, Mark Hampton, Alexa Hampton preia conducerea companiei Mark Hampton LLC, afacere înființată în 1976. Alexa reușește să-și facă un nume stimat în domeniu, păstrând influențele unui stil clasic, eclectic și bazat pe confort. Concepe produse pentru Kravet, Hickory Chair, Visual Comfort și Stark Carpet. Apare cu regularitate în show-ul This Old House.
Eva Maddox
2002- Firma Evei Maddox, Branded Environments (firmă fondată în 1975) a avut un impact major asupra modului de decorare al birourilor. În 1994 a co-fondat alături de Stanley Tigerman, Archworks, o școală care are menirea să promoveze publicului noțiunea de design.
În imagine este showroom-ul Haworth din Calgary by Eva Maddox Branded Environments.
lauren rottet
2012- Lauren Rottet este singura femeie din istorie recunoscută ca membru al Institutului American de Arhitectura dar și al Asociației de Design Interior. Este specializată în design interior de tip corporate. Firma sa DMJM Rottet, include clienți precum: Walt Disney, Banca Roială a Scoției și Mattel. Birourile Artis Capital din San Francisco descriu destul de bine stilul arhitectural și tehnicile aplicate de Lauren Rottet.
lauren rottet
lauren rottet
lauren rottet
lauren rottet
Hotelul St. Regis în Aspen
lauren rottet
Recepția hotelului Surrey din Manhattan- portretul lui Kate Moss de Chuck Close
lauren rottet
Barul hotelului Surrey
Sursa: INTERIORDESIGN.NET






Previous Post

Andreea Diaconu by Sølve Sundsbø pentru Vogue Japonia martie 2013

Next Post

Mască cu avocado pentru păr deteriorat





Te-ar putea interesa și


More Story

Andreea Diaconu by Sølve Sundsbø pentru Vogue Japonia martie 2013

Modelul român Andreea Diaconu este protagonista unui editorial în revista Vogue Japonia pentru numărul din martie 2013. Ședința...