Facebook Pinterest Instagram

TOATĂ LUMEA VORBEȘTE DESPRE EA. CE ESTE MEDITAȚIA?

Mantre. Pupile dilatate. O insulă pe un ocean. La ce te gândești când auzi „meditație”?

Să meditezi nu înseamnă să te relaxezi. Cu atât mai puțin, nu reprezintă nici o soluție miracol împotriva stresului, pentru a-ți goli mintea sau pentru a te detașa de lume.

Meditația este o practică ancestrală religioasă, atribuită lui Buda, conform căreia corpul și spiritul formează un întreg în care niciuna din aceste părți nu domină. După învățăturile budiste, practica atenției în aici și acum ne permite să vedem mai clar în interiorul nostru. Astăzi, în Occident, meditația este tratată într-o formă laică, fiind accesibilă oricărui tip de public. Să meditezi înseamnă mai degrabă să-ți înfrunți gândurile și angoasele, decât să le ascunzi cu bună știință.

Astfel, intrăm într-un raport plin de bunăvoință, conștient, cu ceea ce ne înconjoară. În meditație suntem pur și simplu atenți, iar dacă mintea se duce fie in trecut fie în prezent, tot ce avem de făcut este să ne recentrăm pe momentul prezent concentrându-ne asupra respirației. Este adevărat, trăim într-o epocă în care vrem să excelăm și să stăpânim totul, însă este imposibil și astfel devenim descurajați, ba chiar frustrați. Soluția: să nu ne învinovățim și să primim lucrurile așa cum vin. Meditația devine pur și simplu arta de a nu face nimic.

            Cum să medităm?

Pe măsură ce avansăm în practică, ne facem propriile ritualuri. Unii nu tolerează niciun zgomot în jurul lor, în timp ce alții nu au nicio problemă cu ambientul sau aprind o lumânare. De fapt, nu avem nevoie nici de bețișoare parfumate, nici de perne decorative. Spatele să fie drept, iar mâinile pe genunchi. Nu e necesar să închidem ochii, putem doar pleca privirea.  Totuși, oricare ar fi condițiile, important este să ne facem timp. Pe îndelete, ne asezăm într-o poziție confortabilă, ne simțim corpul și mental ne examinăm postura. Ritmul respirației poate rămâne același, e suficient să fim atenți si să acceptăm că nu se va întâmpla altceva decât nimic în următorul sfert de oră. Cea mai dificilă este relaxarea deoarece nu suntem obișnuiți să rămânem inactivi.  În consecință, indiferent de nivelul inițierii noastre, suntem asaltați de gânduri. Momentul-cheie constă în recentrare. De asemenea, putem să facem apel la un ghid audio sau să mergem să luăm niște cursuri.

            Ce beneficii avem?    

Avantajul esențial este că, practicată 10 minute pe zi, meditația ne permite auto-analiza. Nu ne relaxăm, suntem doar în contact cu starea noastră de spirit. Ne observăm gândurile, nu le ascundem, însă nu ne identificăm cu ele, căci asta ar însemna să intrăm și în emoțiile aferente. Sugestivă este metafora bărcilor-gânduri care trec pe fluxul-apa gândirii și pe care nu urcăm, doar le lăsăm să treacă. Devenim conștienți. Suntem și atât. Starea aceasta este un atuu major spre deschiderea către ceilalți și către lume și poate servi mai ales tinerilor aflați în criza adolescenței. Meditația ne schimbă dacă nu ne raportăm la ea ca la un alt gadget. Experimentează și tu!

Cum să medităm?

Camera de meditație a lui Dalai Lama din Palatul Alb.
Sursă foto- www.mountainsoftravelphotos.com

Cum să medităm?

Tibet.
Sursă foto- www.thespiritualindian.com

Cum să medităm?

Sursă foto- http://blog.michaelyamashita.com

Cum să medităm?

Călugări tibetani la rugăciunea de dimineață după prima și ultima masă pe zi.
Sursa-www.blog.michaelyamashita.com

Pentru mai multe info….

De citit : Puterea prezentului, Eckhart Tolle, ed. Curtea Veche

Mindfulness zi de zi, Jon Kabat-Zinn, ed. Herald

Cursuri : Hermitage, urban spiritual hub, str. Eminescu, nr. 127, Bucuresti







Previous Post

Colecția ATU BODY Couture FW 2016: The Star

Next Post

Nice to meet you by Adelina Rusu





Te-ar putea interesa și


More Story

Colecția ATU BODY Couture FW 2016: The Star

Colecția ATU BODY Couture FW 2016 are ca punct de plecare atât vestimentația, cât și ideologiile femeilor din comunitatea...