Autorizat in 1926 de arhitectul Constantin Cănănău şi inaugurat în 1930, Cinematograful Marconi cunoaşte perioada sa de glorie până la naţionalizarea din 1948. În paralel cu proiecţiile de film se montau pe mica scenă şi spectacole de teatru şi de vodevil. Începând cu mijlocul lui 2015, printr-o colaborare între proprietari şi Asociaţia Industrii Cultural Creative se va încerca repunerea clădirii în circuitul public, creând un spatiu performativ cu scopul de a salva clădirea dar şi de a atrage atenţia asupra unei zone aflate în acest moment în disoluţie, în ciuda faptului că se afla într-o zona istorică protejată din centrul Bucureştiului.

Fotografie cu cinematograful Marconi înainte de implementarea panourilor desenate de Pisică Albastră.
Clădirea fostului cinematograf Dacia, redenumit Marconi contribuie la redefinirea unui peisaj urban degradat, prin intervenția artistului “Pisica Pătrată” (Alexandru Ciubotariu) pe clădirea monument în prag de demolare. Intervenția are rolul de a atrage atenția asupra orașului lipsit de politici de renovare, cât și a diminiuării numărului cinematografelor, unele închise recent reprezentând pericol public.
Proiectul foto: Marconi playground- a fost un proiect de cercetare și educare interactiv implicând copiii școlii Sf. Voievozi prin fotografierea de către elevi a unui crâmpei din viata lor în oraș, cartier. Fiecare elev a avut 24 de cadre la dispoziție pentru a surprinde ceva. Au fost 60 de aparate și 70 de fotografii selectate, expuse pe trotuarul din fața cinematografului, pe panourile desenate de PISICA PĂTRATĂ.
ASOCIAȚIA ICULT continuă demersurile, caută fonduri pentru punerea în siguranță a clădirii, conservarea și renovarea acesteia, transformarea fostului cinematograf în hub cultural.
Proiectul a fost co-finanţat de Asociaţia Industrii Cultural Creative, pe scurt Icult, Arcub şi PMB în programul: “Bucureşti oraş in-vizibil”, cu sprijinul Kaufland, în colaborare cu şcoala Sfinţii Voievozi.
Surse imagini: http://cinemamarconi.ro/playground/
Adăugat de Patricia Iancu
la 20/03/2017
/ modificat la 20/03/2017
Publicat de: Revista Civilizatia
Titlu: “București oraș in-vizibil” și proiectul “Marconi playground”
Subiect: “București oraș in-vizibil” și proiectul “Marconi playground”
Descriere: Autorizat in 1926 de arhitectul Constantin Cănănău şi inaugurat în 1930, Cinematograful Marconi cunoaşte perioada sa de glorie până la naţionalizarea din 1948. În paralel cu proiecţiile de film se montau pe mica scenă şi spectacole de teatru şi de vodevil. Începând cu mijlocul lui 2015, printr-o colaborare între proprietari şi Asociaţia Industrii Cultural Creative se va încerca […]
Legătură: “București oraș in-vizibil” și proiectul “Marconi playground”