Opera lui Maurits Cornelis Escher este considerată de mulți o expediție în teritoriul matematicii imposibile, iar de la fel de mulți, un exercițiu creator demn de rangul de artă. În orice caz, ilustrațiile sale intrigă privitorul. La o primă expunere, căutarea sensului pune stăpânire pe mintea lui, ca abia apoi să accepte și să primească fără preconcepții realitatea artistică și geniul creator din desen.
M.C. Escher este un trend setter al generației sale, iar imaginația sa bogată este unul dintre curentele care alimentează evoluția științifică și cea artistică din vremea noastră. Lucrări precum Triunghiul imposibil, Gravitația sau Mâini desenatoare se numără printre exemplele ideale ale geniului său. Fără cunoștiințe matematice avansate, Escher a reușit să creeze construcții folosindu-se doar de inuiție și viziune, iar utilizarea elementelor geometrice, a mozaicului și a unor legături atipice, dar aparent posibile, între planuri și dimensiuni le-au făcut foarte populare în rândul celor înclinați spre științele exacte.
Surmontând handicapul existenței într-un singur plan, cel al posibilului și existentului, opera lui M.C. Escher mă face să mă simt mai aproape de esența exercițiului creator, acțiune simplă în care abstractul devine concret într-o manieră irefutabilă. Dintr-un anumit unghi, lucrările sale devin sonore și țin un discurs sofistic, în slujba caracterului practic al artei în viața de zi cu zi, ca la final să auzi chicotit ironic al studentului din spate, amuzat că, pentru o clipă a crezut că poate să vadă lucrurile așa.
Mai multe informații despre M.C. Escher gătiți pe www.mcescher.com (ENG) și, evident, pe wikipedia.org/wiki/M._C._Escher (ENG).
Sursa foto&video: googleimages, youtube.com
Adăugat de Melcul Cotobelcul
la 18/05/2015
/ modificat la 26/01/2017
Publicat de: Revista Civilizatia
Titlu: Ilustrațiile lui M. C. Escher
Subiect: Ilustrațiile lui M. C. Escher
Descriere: Opera lui Maurits Cornelis Escher este considerată de mulți o expediție în teritoriul matematicii imposibile, iar de la fel de mulți, un exercițiu creator demn de rangul de artă. În orice caz, ilustrațiile sale intrigă privitorul. La o primă expunere, căutarea sensului pune stăpânire pe mintea lui, ca abia apoi să accepte și să primească […]
Legătură: Ilustrațiile lui M. C. Escher