„Pinocchio merge la şcoală” este un proiect dezvoltat de Asociatia C.R.E.A.S. (Centrul Roman pentru Educatie Artistica si Sociala) care are ca scop combaterea discriminării sociale, etnice, de gen și prevenirea abandonului școlar.
Echipa din spatele acestui frumos proiect este formată din: Daniel Burcea – Regie şi Scenariu, Florica Burcea şi Vasile Lazăr – Scenografie, Vlad Tănase – Construcţie păpuşi, Dan Bălan – Muzica, Mihai Gruia Sandu, Gabi Şarga, Dana Rotaru, Diana Niţu, Orest Pâslariu-Ranghilof, Victor Bucur şi Daniel Burcea – Voci Personaje, Andra Mirescu, Daniel Burcea, Victor Bucur – Mânuire păpuşi.
Mai multe despre „Pinocchio merge la şcoală”:
Suntem un grup de actori (Victor Bucur – Teatru Național de Operetă, Daniel Burcea – Teatrul Toma Caragiu, Andra Mirescu- Teatrul Ion Creangă) și prin asociația pe care am înființat-o, Asociatia C.R.E.A.S. (Centrul Roman pentru Educație Artistică și Socială) am realizat un proiect de educație prin teatru care vizează lupta impotriva abandonului școlar.
Pinocchio merge la școală este un proiect de educație prin teatru care se adresează elevilor și cadrelor didactice
din zone defavorizate cultural din capitală și județele din jur și din zona de est a județului Timiș – și vizează
combaterea abandonului școlar și reducerea analfabetismului funcțional.
Asociația CREAS a dramatizat romanul “Aventurile lui Pinocchio”, de Carlo Gollodi, și, în cadrul unităților de învățământ primar și gimnazial participante, va prezenta în fața elevilor un spectacol de teatru de păpuși care va avea ca principal mesaj -importanța educației.
După fiecare reprezentație are loc un atelier de Teatru Forum in care se discuta cu copiii despre greselile pe care le-a facut Pinocchio in drumul sau si despre cum ar trebui să răspundă Pinocchio provocărilor pentru a nu fi păcălit și pentru a nu părăsi drumul spre școală. După atelier, povestea va fi reluata si de data aceasta Pinocchio va lua deciziile corecte, asa cum au spus copiii.
Copiii vor intelege cu ajutorul teatrului de păpuși că fiecare dintre ei poate schimba finalul propriei povești, ca viitorul lor sta in deciziile pe care le iau. Proiectul a fost realizat în colaborare cu profesioniști din domeniul teatrului și este destinat copiilor de la clasa a I-a până la clasa a V-a. Vocile personajelor au fost interpretate de actori precum: Mihai Gruia Sandu, Dana Rotaru, Gabi Șarga, etc, spectacolul fiind unul muzical. Muzica a fost scrisă de prof.univ.dr. Dan Bălan.
Până în prezent proiectul s-a desfășurat în 15 scoli din Timis, Ilfov, Călărași, Giurgiu și București și a atins un număr de peste 1700 de copii.
Urmează o nouă etapă cu sprijinul AFCN cu alte 20 de școli ce vizeaz 4000 de copii.
Impactul social al proiectului este creșterea motivației elevilor pentru frecventarea școlii și pentru învățare,
creșterea stimei de sine – le este transmis mesajul că indiferent din ce mediu provin, este dreptul lor să urmeze
școala, să învețe și să devină ceea ce își doresc în viață – și încurajarea profesorilor să folosească metode moderne, axate pe nevoile individuale ale fiecărui elev – teatrul ca metodă non-formală de educație – pentru a transforma școala într-un mediu mai prietenos.
De asemenea, proiectul facilitează accesul la evenimente culturale și combate excluziunea socială la care sunt supuși copiii din mediile defavorizate.
Susțineți proiectul pe pagină de facebook: https://www.facebook.com/PinocchioMergeLaScoala/
Apariții media:
Link emisiune Antena 3: https://youtu.be/NHr8QWTcn-4
Link emisiune PRO TV: https://youtu.be/1PWY0_BLwhQ
Sursa: Asociația C.R.E.A.S
Sursă foto&video: Asociația C.R.E.A.S
Adăugat de Georgiana Postelnicu
la 05/04/2019
/ modificat la 16/09/2020
Publicat de: Revista Civilizatia
Titlu: Importanța educației și prevenirea abandonului școlar – „Pinocchio merge la şcoală” – teatru de păpuși
Descriere: „Pinocchio merge la şcoală” este un proiect dezvoltat de Asociatia C.R.E.A.S. (Centrul Roman pentru Educatie Artistica si Sociala) care are ca scop combaterea discriminării sociale, etnice, de gen și prevenirea abandonului școlar. Echipa din spatele acestui frumos proiect este formată din: Daniel Burcea – Regie şi Scenariu, Florica Burcea şi Vasile Lazăr – Scenografie, Vlad […]