Facebook Pinterest Instagram

Jocuri antice pe care le jucăm și astăzi

Câteva dintre jocurile antice de care cineva se bucură chiar acum, pe alt continent, în jurul planetei sau chiar la două case depărtare.

1. Jocul de table

Jocul de table ocupă spațiul dintre două persoane cu gândire strategică și noroc la zaruri de cel puțin 3000 de ani. Precursori ai jocului vechi din acea perioadă au fost găsiți de arheologi în Iran, ceea ce transformă tablele într-unul dintre cele mai vechi jocuri de două persoane din lume, care mai încinge și astăzi spiritele participanților la fel cum o făcea acum mii de ani.

Cum se joacă tablele

Fiecare jucător are la început 15 puluri (rondele pline) și o jumătate din tabla de joc, de unde pleacă cu piesele sale, spre jumătatea adversarului cu scopul de a o ocupa. Fiecare aruncare de zar oferă jucătorului șansa să-și mute piesele către acest scop. Strategia constă în felul cum alege să le mute.
Mai departe despre cum se joacă pe Joci.ro.

Joc de table din Liban

Joc de table din Liban (Sursă: Wikipedia)

2. Jocul de șah

Șahul este un joc de strategie pură foarte apreciat de fanii genului dar și de entuziastul care știe doar mutările plus două deschideri pe care le aratâ mândru bătrânilor din parc sau copiilor de toate vârstele. Succesul fantastic de care se bucură și în zilele noastre – sau mai bine spus, mai ales în zilele noastre – se datorează posibilităților aparent nelimitate din cadrul unei partide, ceea ce-l face deosebit de antrenant pentru jucători dar și interesant de urmărit din exterior.

Șahul, așa cum îl cunoaștem acum, este produsul îmbunătățit de către sute de generații și zeci de culturi al chaturaṅga, original din India secolului al XVI-lea. Chaturaṅga înseamnă ”patru divizii” (militare): infanterie, cavalerie, elefanterie și, respectiv, care de luptă, reprezentate prin piesele care ulterior au evoluat în pioni, nebuni, cai și ture. Din India, jocul de șah a ajuns în Persia unde a devenit parte integrată din educația nobilimii. După ce musulmanii au cucerit Persia șahul s-a răspândit rapid în lumea arabă ajungând, într-un final în spațiul european care l-a îmbrățișat și cultivat mai departe. Regulile șahului au evoluat odată cu timpurile transformând jocul într-un exemplu concret și irefutabil al ingeniozității colective umane.

Cum se joacă șahul

Pe o tablă pătrată cu latura de opt căsute se confruntă treizeci și două de piese de șase feluri. Fiecare jucător are la dispoziție, pe rând, o mutare cu o piesă. Mutările fiecărui tip de piesă sunt supuse unor reguli. Scopul este capturarea regelului adversar.
Mai departe despre cum se joacă pe Wikipedia.

Piese de șah indian

Piese de șah indian

3. Go

Go este un joc de strategie care se joacă în doi. Jocul vine din China înaintea erei noastre. In secoul al VII-lea Go ajunge în Japonia sub numele de Igo, unde în șase sute de ani ajunge important și popular.

În România jocul s-a răspândit începând din 1982, când revista Stiință și technică publica o serie de articole de inițiere în Go. În 1985 apare prima carte Gheorghe Păun – Inițiere în Go și în magazine apare un joc cu tablă de carton și piese de plastic. În prezent jucătorii români sunt printre cei mai buni din Europa (Sursa: Wikipedia, 2016).

Go este deseori comparat cu șahul din pricina numărului impresionant de moduri care pot fi abordate într-o partidă. Această deschidere către strategie îl promovează printre pasionații genului. Mai departe puteți citi despre Go în România pe romaniango.org.

Cum se joacă Go

Scopul jocului este de a delimita cu piesele propri un număr cât mai mare de puncte pe o tablă cu 19×19 căsuțe. Cine are mai multe puncte câștigă.

Mai departe despre cum se joacă pe Wikipedia.

Go

Go

4. Dame (Eng. Checkers)

Considerat de unii cel mai vechi joc din lume, jocul de Dame are cel puțin cinci milenii în spate (cea mai veche formă a fost descoperită în actualul Irak și datează din 3000 Î.Hr.), timp în care regulile originale se poate să se fi pierdut de mult. Modelul inițial se juca pe o tablă de 5×5 căsuțe, model care s-a jucat neschimbat mai ales în Egipt timp de mii de ani, până prin secoul al al XII-lea când a fost importat în Europa de un francez care a înlocuit tabla cu una de șah și a mărit numărul pieselor unui jucător la 12. Câteva secole mai târziu, se ținea primul campionat de Dame.

Cum se joacă Dame

Pe o tablă similară uneia de șah cei doi jucători pot folosi doar căsuțele de culoare închisă pentru a-și muta cele 12 piese care revin fiecăruia. Piesele se pot muta doar pe diagonală înainte, excepție făcând cazul în care se sare peste o piesă adversară pentru a o captura. Scopul jocului este de a ajunge pe ultimul rând de pătrățele din partea adversarului. Piesele de joc suprapuse pe acest rând poartă numele de ”dame”. Aceste piese suprapuse dobândesc calitatea de a sări în orice direcție, pe diagonală. Câștigătorul fie a capturat toate piesele inamice fie l-a blocat pe adversar.

Mai departe despre cum se joacă pe Wikipedia.

Joc de dame

Joc de dame

5. Tangram

Tangram este un puzzle chinezesc al cărui scop este să creezi anumite forme cu cele șapte poligoane care compun setul de joc.

Atât inventarea jocului cât și semnificația exactă a numelui sunt învălurite de mister. Cei mai mulți istorici consideră jocul un produs al dinastiei Tang din China, însă o formă asemănătoare jocului apare încă din secoul al III-lea Î.Hr., când Arhimede crează un puzzle asemănător Tangramului pe care-l numește Loculus Arhimedis sau Ostomachion. Prima menționare clară este într-o carte publicată în Japonia în 1974. Pe de altă parte, o legendă inventată de scritorul Sam Loyd ilustrează un zeu mitic pe nume Tan care inventează formele pentru a comunica o istorie a creației. Jocul prinde avânt în Europa și America până în punctul în care este văzut ca cel mai popular puzzle din lume. Jocul devine un cadou prețios, cu piesele decorate atent, cioplite în lemn sau fildeș. Fără a se opri aici, Tangram devine apreciat și ca test psihologic și metodă de predare a matematicii pentru copii.

Oricare ar fi cazul, jocul este distractiv la orice vârstă.

Cum se joacă Tangram

Jucătorul trebuie să configureze cele șapte piese într-o formă cerută. Alternativ, jucătorul poate crea un număr nelimitat de forme folosindu-și imaginația. Există mii de forme documentate și posibilități.

Mai departe despre cum se joacă pe Wikipedia (English).

Tangram

Tangram alături de 12 forme posibile

 







Previous Post

Accesoriu chic: Bereta franțuzească

Next Post

Dimensiunea copilăriei: Costumaţii de ieri şi de azi





Te-ar putea interesa și


More Story

Accesoriu chic: Bereta franțuzească

În viziunea noastră accesoriile retro vor rămâne veșnic în tendințe! Fotografii și bloggerii de street style surprind...