Născut în 1930 la Roma, deschide primul său atelier în anul 1950. Indecis între cariera de arhitect și cea de regizor de film, Capucci este determinat în a urma calea creației vestimentare. La vârsta de 26 ani este considerat cel mai bun designer al modei italiene și apreciat, în mod deosebit de Christian Dior.
Conceptul box-look apare la sfârșitul anilor ’50, fiind inovat de Roberto, care adaugă în creațiile sale arhitectura, volumetria și proiecția, corelând ideea de tailoring în segmentul de rochii. Consuelo Crespi este denumită cea mai elegantă femeie a lumii, purtând o rochie Capucci.
Cu un workshop în Paris și în termeni de prietenie cu Coco Chanel, R.C. este primul designer italian care este solicitat să lanseze un parfum în Franța. Petrece șase ani în această țară, apoi revine pentru totdeauna în Italia.
Pe Capucci îl putem asocia fără dubii cu lumea filmului și a teatrului. Petrece ani întregi de lucru realizând costume pentru scenă. Este cel care creează costume pentru Silvana Mangano (pe care o consideră cea mai elegantă femeie pe care a întâlnit-o) și Terence Stamp în filmul Teorema (1970) al lui Pier Paolo Pasolini.
Arta lui este asociată cu noțiunile: haute couture, originalitate, experimentalism și structural. Explorează atât forme geometrice abstracte, cât și forme regăsite în natură. A lucrat cu o atenție meticuloasă asupra detaliului atunci când a desenat o colecție, astfel că miile de schițe erau în alb și negru pentru a aprecia mai bine formele și metamorfozarea lor, eliminând eroarea care putea să apară din culoare.
Pregătirea unei piese vestimentare putea dura câteva luni de muncă. Designerul a folosit un număr uriaș de metraje, căutând materiale prețioase: taffeta, cel mai fin satin, mătase naturală, mikado, georgette și mătase vopsită din Lyon. Interesul lui asupra țesăturilor nu era despre raritatea lor, ci despre infinita posibilitate de utilizare a lor.
Capucci călătorea des și obișnuia să schițeze în tot acest timp; ‘transpunerea pe hârtie a emoțiilor, ideilor și formelor ce le observ în jurul meu atunci când călătoresc’. Una din țările preferate de artist, este India.
Se distanțează de designul ready-to-wear și alege să prezinte o colecție pe an. Ca spații alegea muzee și de fiecare dată alt oraș.
Femeile pe care le îmbrăca erau numite capuccine. Amintim de Gloria Swanson, Marilyn Monroe, Jacqueline Kennedy, Silvana Mangano și de omul de știință Rita Levi Montalcini, ce îi poartă creația în cadrul ceremoniei Nobel Prize în 1986.
Îi clasificăm creațiile în mișcările artistice ale secolului douăzeci: futurism, raționalism și pop art.
Atunci când a fost etichetat ca fiind Michelangelo al vestimentației, Capucci a afirmat:
‘Nu mă consider nici croitor, nici designer, ci un artizan ce caută modalități de concept, modalități de expresie a materialelor și de a le folosi precum un sculptor își însușește lutul’.
Sursă foto: theredlist.com, googleimages.com.
Adăugat de Patricia Iancu
la 19/03/2018
/ modificat la 19/03/2018
Publicat de: Revista Civilizatia
Titlu: Moda și artă în viziunea lui Roberto Capucci
Subiect: Moda și artă în viziunea lui Roberto Capucci
Descriere: Născut în 1930 la Roma, deschide primul său atelier în anul 1950. Indecis între cariera de arhitect și cea de regizor de film, Capucci este determinat în a urma calea creației vestimentare. La vârsta de 26 ani este considerat cel mai bun designer al modei italiene și apreciat, în mod deosebit de Christian Dior. Conceptul […]