“Luchian avea toate darurile marelui artist şi, în primul rând, acel caracter autentic, acea neîmblânzită vehemenţă a personalităţii după care recunoşti pe maeştri… Profunda capacitate afectuoasă şi energie, o melancolie îmbinată cu o viguroasă autoritate…, un sentiment nervos al formei, sunt trăsăturile pe care le sesizăm mai bine în caracterul şi în talentul său. Într-o limbă totodată sonoră şi suavă, Luchian a fost un mare revelator al sufletului românesc”. spunea Vianu despre Luchian.
Autoportret de Ștefan Luchian (1906)
Cunoscut drept pictorul florilor, Luchian rămâne unul dintre cei mai talentați pictori români.
Despre Ştefan Luchian profesorul lui Nicolae Grigorescu spunea “În sfarşit, am şi eu un succesor!”. Ca și Grigorescu sau Tonitza, Luchian a studiat la Paris și Munich. Influențat de impresionism, curent la modă în acea epocă, artistul reușește să transmită emoție și candoare în portretele sale.
În 1900, la vârsta de 31 de ani, pictorul este răpus de o boală teribilă (scleroză multiplă), ce-l duce la paralizie și la incapacitatea de a picta. Îndurând chinuri groaznice, Luchian nu renunță nici un moment la pictură. Continuă să expună neîncetat la diverse expoziții. Deși nu apucă să cunoască succesul real, artistul s-a bucurat de un grup restrâns de admiratori și prieteni care îi apreciau arta. În 1905, singurul tablou vândut este cel achiziționat de Grigorescu.
Fie că vorbim de peisajele sale sau de natura statică, având subiect central, compozițiile florale, tablourile lui Luchian ating o măiestrie inegalabilă.
Despre tablourile cu flori ale lui Stefan Luchian, Octavian Paler afirma: A vedea florile lui Luchian fără a ști ce se află în spatele frumuseții lor ar echivala cu gestul de a smulge dinlăuntrul corolei anemonelor graunțele de frig, de noapte, care face ca petalele să arda și mai intens. Despărțirea creației lui Luchian de suferința lui Luchian ne-ar priva de cel mai clar exemplu din pictura noastră că suferința nu dă talent, dar pune un om talentat la o răspântie de unde poate ieși un învins sau un învingător.
Tabloul “Primăvară” sau “Două muze” semnat de Ştefan Luchian a fost adjudecat la licitaţia Art Nouveau şi Romantism organizată de Artmark în capitală la preţul de 100.000 de euro.
Crizanteme
Tabloul Tufănele Galbene, a fost vândut cu 170.000 de euro în 2013 la licitația de iarnă a casei Artmark.
Prichindeii
Femeie cu pălărie roșie și voaletă
Opere importante din creația lui Stefan Luchian sunt expuse la Muzeul Zambaccian, din București, aflat pe strada Muzeul Zambaccian, nr. 21A.
Flori pastel
Trandafiri pastel
Pastorița
Anemone
“Întocmai ca toţi marii artişti ai lumii, Luchian este un pictor profund naţional, înzestrat cu o întinsă ştiinţă a tuturor înfăţişărilor ţării, a oamenilor ei. Vibraţia lui în faţa realitaţilor locale este adâncă şi răscolitoare şi focul simţirii trezeşte pe a noastră, pentru a ne face să pricepem mai bine lumea în care am trăit.” (Tudor Vianu)
Lorica cu crizanteme
Bucătăria călugărească
Flori de câmp
Evreul
Flori
În București, pe strada Mendeleev (Pieța Amzei), memoria artistului se păstrează, discret, în casa ce poartă pe perete plăcuța comemorativă care sintetizeaza biografia pictorului: În această casă a trăit, a lucrat, a suferit și a murit neînțeles pictorul Ștefan Luchian (1868-1916).
Lăuțul
Femeia cu pălărie
Crizanteme pastel
Trandafiri
Gălbenele
Safta florăreasa
Gura Leului
Peisaj
Barbu lăutarul
Fata cu pălărie
Oala cu crizanteme
Atelier
Colț din Strada Povernei
Moș Nicolae cobzarul
Nud
Spălătoreasa
Portret țărancă
Maci
Sursă foto: pinterest.com, googleimages.com
Adăugat de Georgiana Postelnicu
la 07/12/2014
/ modificat la 26/01/2017
Publicat de: Revista Civilizatia
Titlu: Poetul plastic al florilor, Ștefan Luchian
Subiect: Poetul plastic al florilor, Ștefan Luchian
Descriere: “Luchian avea toate darurile marelui artist şi, în primul rând, acel caracter autentic, acea neîmblânzită vehemenţă a personalităţii după care recunoşti pe maeştri… Profunda capacitate afectuoasă şi energie, o melancolie îmbinată cu o viguroasă autoritate…, un sentiment nervos al formei, sunt trăsăturile pe care le sesizăm mai bine în caracterul şi în talentul său. Într-o […]