Toți cunoaștem mitul lui Narcis și toți ne regăsim, măcar inconștient, în atitudinea lui contemplativă.
Perceput drept simbol al unei societăți narcisiste, selfie-ul, autoportretul postat pe rețelele de socializare, este în aceeași măsură de mare ajutor în ridicarea moralului. Iar acest fenomen nu îi vizează, așa cum ai crede, în mod esențial doar pe adolescenți.
Să ridice mâna sus cine nu și-a făcut singur o poză, cu Smartphone-ul sau aparatul foto și să arunce primul cu piatra printre cei 410,000 utilizatori de Instagram din România. Selfie-urile sunt la modă. În 2013 britanicii de la Oxford English Dictionary au desemnat acest termen cuvântul anului, strecurându-l între selfood (individualism) și selfish (egoist). Un adevărat simbol! Dar această inovație lexicală nu este decât reflectarea unui adevărat fenomen.
Vedetele de rangul doi, marile staruri, oamenii politici și șefii de stat – însuși papa Francisc – își împărtășesc momentele intime, starea de spirit sau locul unde se află prin intermediul acestui portret lipsit de pretenții.
Desigur, de la Narcis încoace, de când omul și-a văzut propria reflexie în ape, a căutat să-și perenizeze imaginea, fie prin pictura, desenul, gravura, sculptura realizată de alții, fie făcându-și singur portretul. Istoria artei ne oferă exemplele lui Rubens, ale Fridei Kahlo sau ale lui Lucian Freud.
Îți controlezi imaginea
Primul autoportret al unui necunoscut datează din 1839 și îi aparține lui Robert Cornelius, pionier american al fotografiei. Însă moda s-a născut odată cu apariția primelor aparate digitale care ne permiteau să facem câte poze dorim. Apoi, două noi elemente au transformat-o în fenomen de societate: pe de o parte, camera frontală a iPhone-ului urmat de toate Smartphone-urile este oglinda care ne permite să vedem rezultatul în timp ce facem poza; pe de altă parte, difuzarea imediată se face pe multiple rețele sociale la alegere (Facebook, Twitter, Instagram).
Dacă înainte eram subiecții pozelor, acum suntem autorii lor. Iar asta schimbă tot! Le putem controla, retușa, înfrumuseța. Și, mai ales, putem face câte dorim. De aceea, autorul selfie-urilor nu este o simplă victimă a exhibiționismului zilelor noastre; el este mai ales regizorul propriilor imagini.
Câștigi încredere
Mai mult, lucrurile s-au schimbat – sub influența vedetelor precum Cara Delevingne – odată cu apariția uglies-urilor, în care ne afișăm cu părul în dezordine, nemachiate, prost asortați, în ipostaze ridicole. Uglies-urile parează efectele negative ale selfie-urilor, căci să-ți faci publică imaginea pe Internet înseamnă să îți asumi și eventualele critici sau priviri dezaprobatoare. Cu un uglie devansăm critica și ne îndepărtăm de narcisism. Când avem controlul, ne permitem să încercăm, să ne asumăm riscuri, așadar ne crește stima de sine. Un exemplu îl reprezintă starurile de cinema – Jennifer Aniston, Cameron Diaz – care postează poze de-ale lor nemachiate, cu riduri și cu imperfecțiuni. În epoca retușurilor omniprezente, ele sunt o dovadă a frumuseții au naturel.
Îți împlinești nevoia de aprobare
Într-o lume dominată de imagine, în care am învățat să nu mai credem în ceea ce vedem, această manipulare a selfie-ului după bunul plac este de asemenea un mijloc de a ne asuma o gamă întreagă de ipostaze în care suntem triști, amuzați sau dezlănțuiți. Astfel, au apărut noi rețele care amplifică această tendință. De exemplu, pe Snapchat putem împărtăși orice reprezentare a noastră, în orice stare: aplicația o va distruge în mod automat. Nu decidem doar imaginea, ci și durata ei de viață, pentru ca ea să semnifice doar momentul prezent. La ce bun să imortalizăm momentul și emoția asociată lui, dacă nu îl împărtășim cu ceilalți? Cu un gest pe telefon, îl facem public pe Internet. Momentul privilegiat redinamizează astfel stima de sine, semnificând în același timp apartenența la o comunitate.
Ce am fi fără privirea, fără aprobarea celorlalți? Narcisiști? Narcis nu se îneacă în apa care îl oglindește din cauza dragostei pentru propria-i reflexie. El se privește atât de intens pentru a înțelege ce din el suscită dorința în celălalt. El nu se îneacă în propria-i dorință, ci în cea a celuilalt.
Selfie-ul subliniază întocmai această dorință de aprobare din partea celuilalt într-o manieră ludică, distanțată și asumată.
Selfie-uri spectaculoase din întreaga lume:
Sursa foto: googleimages.com, giam.typepad.com, www.ahmedalkiremli.com
Adăugat de Tigress
la 18/08/2016
/ modificat la 18/08/2016
Publicat de: Revista Civilizatia
Titlu: Selfie-ul: între narcisism și stimă de sine
Subiect: Selfie-ul: între narcisism și stimă de sine
Descriere: Toți cunoaștem mitul lui Narcis și toți ne regăsim, măcar inconștient, în atitudinea lui contemplativă. Perceput drept simbol al unei societăți narcisiste, selfie-ul, autoportretul postat pe rețelele de socializare, este în aceeași măsură de mare ajutor în ridicarea moralului. Iar acest fenomen nu îi vizează, așa cum ai crede, în mod esențial doar pe adolescenți. […]